Krewetki z makaronem w 15 minut!
2019/08/25
Krewetki z makaronem tagliatelle to jedno z naszych ulubionych, ekspresowych dań. Jeśli zdecydujecie się na ten przepis, nie zapomnijcie o dobrym winie i świeżej pietruszce - to cały sekret tego dania :)
Składniki:
Mrożone krewetki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na około 10 min - aż się rozmrożą. Po czym dokładnie osuszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron - al dente.
Czosnek i papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut.
Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż wino odparuje. Smażymy kolejne kilka minut.
Dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki, następnie mieszamy.
Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy.
Smacznego :)
Krewetki z makaronem w 15 minut! |
- 250 g mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 50 ml białego, półwytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chili
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- sok z połowy małej cytryny
- makaron tagliatelle na 2 porcje
Mrożone krewetki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na około 10 min - aż się rozmrożą. Po czym dokładnie osuszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron - al dente.
Czosnek i papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut.
Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż wino odparuje. Smażymy kolejne kilka minut.
Dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki, następnie mieszamy.
Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz