Krewetki z makaronem w 15 minut!

Krewetki z makaronem tagliatelle to jedno z naszych ulubionych, ekspresowych dań. Jeśli zdecydujecie się na ten przepis, nie zapomnijcie o dobrym winie i świeżej pietruszce - to cały sekret tego dania :)

Krewetki z makaronem w 15 minut!


Składniki:
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 50 ml białego, półwytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy małej cytryny
  • makaron tagliatelle na 2 porcje

Mrożone krewetki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na około 10 min - aż się rozmrożą. Po czym dokładnie osuszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron - al dente.

Czosnek i papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut.

Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż wino odparuje. Smażymy kolejne kilka minut.

Dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki, następnie mieszamy.

Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy.

Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz