Pierogi ruskie z boczkiem

Uwielbiam robić pierogi. Jeśli tylko uda mi się kupić prawdziwy, wędzony boczek - dodaję go do farszu. Niesamowicie podbija smak pierogów.

Domowe pierogi ruskie z boczkiem 

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 250 g sera białego tłustego
  • 2 mniejsze cebule
  • 20 dag boczku wędzonego
  • Olej
  • oliwa
  • 1/5 kg mąki tortowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody (z kranu)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
FARSZ

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy puere, następnie odstawiamy do ostudzenia.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i podsmażamy na złoto. Dodajemy cebule pokrojone w drobną kosteczkę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Pierogi ruskie z boczkiem - farsz
Część boczku z cebulką przekładamy do ziemniaków. Dodajemy również rozgnieciony widelcem biały ser. Farsz starannie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pierogi ruskie z boczkiem - farsz

CIASTO:

Do miski wsypujemy 1/5 kg mąki, dodajemy szczyptę soli oraz 4 łyżki oleju i 4 łyżki oliwy. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy gorącą wodą. Ciasto dzielimy nożem na 4 części i wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na ok. 10 min, żeby było bardziej plastyczne.

Pierogi ruskie z boczkiem - ciasto
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta. Za pomocą dużego kieliszka wykrawamy kółka. W środek kółek wkładamy farsz (ok. pół łyżeczki) i zaklejamy boki (dwukrotnie - tam i z powrotem). Następnie dociskamy boki widelcem, żeby bardziej dokładnie się skleiło - przy okazji otrzymamy ładny wzorek.

Pierogi ruskie z boczkiem 
Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po tym, jak wypłyną, czekamy ok 1 min. i wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Na pierogach układamy boczek z cebulką.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz