Kluski śląskie z sosem kurkowym

Kluski śląskie zazwyczaj jemy w towarzystwie kaczki i buraczków, czasem gulaszu. Dzisiaj udało nam się upolować świeże kurki, więc nie mogliśmy się powstrzymać, by nie spróbować tej kombinacji smaków. Mega delikatne i kremowe w smaku. Koniecznie spróbujcie :)

Kluski śląskie z sosem kurkowym


Podstawowe składniki:

  • 5 ziemniaków
  • mąka/skrobia ziemniaczana 
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 garście świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Składniki na sos holenderski:

  • sok z połówki cytryny 
  • 1/3 kostki masła 82% 
  • 3 żółtka 
  • sól 

Rybę obieramy z łusek i starannie myjemy. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć wodę. Następnie posypujemy pieprzem cytrynowym.

Zaczynamy robić sos. 1/3 kostki masła wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy i chłodzimy. Żółtka mieszamy z cytryną, wlewamy do metalowej miski i stawiamy na garnku z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Cały czas mieszamy trzepaczką do momentu, aż otrzyma konsystencję majonezu. Powinniśmy mieszać energicznie, żeby nie powstała nam jajecznica :)

Następnie zdejmujemy sos z kąpieli wodnej i cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewamy masło. Mieszamy do momentu, aż sos zmieni kolor na jaśniejszy. Na koniec solimy go do smaku i odstawiamy.

Wracamy do ryby. Na patelni kładziemy papier do pieczenia a na nim łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, na patelni kładziemy pstrąga - koniecznie skórą do dołu. Smażymy do momentu, aż dolna połowa ryby się zetnie (zmieni kolor z różowego na biały).

Przekładamy rybę z patelni do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 minut. Pamiętajmy, że ryba w środku ma być lekko różowa - wtedy nie będzie przesuszona.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz