Pierogi z borówkami
2019/08/25
Kto nie lubi pierogów z borówkami? Nie wiem... nie znam :) Tam, gdzie się wychowałam nie rozróżniało się jagód od borówek. Na jedne i drugie owoce mówiło się borówki. Dla niewtajemniczonych podpowiem, że pierogi są z borówkami leśnymi - nazywanymi przez niektórych "jagodami" :)
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 szczypty soli, mieszamy. Dolewamy olej i gorącą wodę (ja dodaję gorącą wodę z kranu, powinna być jak najbardziej gorąca, żeby zaparzyła mąkę ). Następnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie miało konsystencję plasteliny, kroimy je na 5 części, każdą z nich wkładamy z powrotem do miski (pomiędzy nimi zostawiamy odstęp, żeby się ze sobą nie skleiły). Miskę przykrywamy papierowym ręcznikiem. Zostawiamy na czas robienia farszu, żeby odpoczęło.
Jagody myjemy i odcedzamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko starannie mieszamy.
Na stolnicy lekko podsypanej mąką wałkujemy po kawałku ciasta (powinno być jak najcieńsze, ok 2 mm). Za pomocą dużego kieliszka wycinamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy po małej, płaskiej łyżeczce jagód, sklejamy za pomocą palców (dwukrotnie) a następnie przy pomocy widelca robimy wzorek (dzięki czemu ciasto jeszcze lepiej się sklei).
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem 2 szczypt soli. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodą i gotujemy ok 3 min (jeśli nie jesteśmy pewni, to wystarczy wyjąć jednego i spróbować).
Ugotowane pierogi przekładamy na talerz. Polewamy bitą śmietaną, dekorujemy jagodami i listkami mięty.
Smacznego :)
![]() |
Pierogi z borówkami |
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1/5 szklanki oleju
- 40 dag jagód
- 1 łyżka cukru
- 30 dag cukru waniliowego
- bita śmietana
- sól
- świeże listki mięty
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 szczypty soli, mieszamy. Dolewamy olej i gorącą wodę (ja dodaję gorącą wodę z kranu, powinna być jak najbardziej gorąca, żeby zaparzyła mąkę ). Następnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie miało konsystencję plasteliny, kroimy je na 5 części, każdą z nich wkładamy z powrotem do miski (pomiędzy nimi zostawiamy odstęp, żeby się ze sobą nie skleiły). Miskę przykrywamy papierowym ręcznikiem. Zostawiamy na czas robienia farszu, żeby odpoczęło.
Jagody myjemy i odcedzamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko starannie mieszamy.
Na stolnicy lekko podsypanej mąką wałkujemy po kawałku ciasta (powinno być jak najcieńsze, ok 2 mm). Za pomocą dużego kieliszka wycinamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy po małej, płaskiej łyżeczce jagód, sklejamy za pomocą palców (dwukrotnie) a następnie przy pomocy widelca robimy wzorek (dzięki czemu ciasto jeszcze lepiej się sklei).
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem 2 szczypt soli. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodą i gotujemy ok 3 min (jeśli nie jesteśmy pewni, to wystarczy wyjąć jednego i spróbować).
Ugotowane pierogi przekładamy na talerz. Polewamy bitą śmietaną, dekorujemy jagodami i listkami mięty.
Smacznego :)


Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz