Risotto z suszonych grzybów

Gdy nie mamy pomysłu na obiad a chcemy szybko i smacznie zjeść, na ratunek przychodzi risotto. Zawsze mamy zapas suszonych grzybów z muszyńskich lasów ;) masło, oliwę i trochę wina. Więcej do szczęścia nie potrzeba!

Risotto z suszonych grzybów

Składniki:
  • szklanka ryżu arborio 
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki białego, półwytrawnego wina 
  • 600 ml bulionu warzywnego (może być też z kostki rosołowej, warzywnej)
  • 1 średnia cebula
  • łyżka masła
  • oliwa
  • parmezan lub inny twardy ser
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Do wysokiego naczynia wlewamy bulion a do bulionu dodajemy suszone grzyby. Mieszamy i odstawiamy.

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i wrzucamy ją na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Podsmażamy do momentu, aż się zezłoci. 

Do przesmażonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy przez kilka minut - cebula powinna oblepić ryż a ryż zrobić się lekko przeźroczysty. Następnie wlewamy wino. Pamiętamy o tym, aby cały czas mieszać!

Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu wraz z grzybami. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu (przez około 30 minut) - aż ryż będzie al dente.

Do tak przygotowanego ryżu dodajemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja a ryż wchłonął resztkę płynu.

Gotowe risotto wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Risotto z suszonych grzybów

Risotto z suszonych grzybów

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz