Risotto z suszonych grzybów
2017/08/10
Gdy nie mamy pomysłu na obiad a chcemy szybko i smacznie zjeść, na ratunek przychodzi risotto. Zawsze mamy zapas suszonych grzybów z muszyńskich lasów ;) masło, oliwę i trochę wina. Więcej do szczęścia nie potrzeba!
Składniki:
Risotto z suszonych grzybów |
Składniki:
- szklanka ryżu arborio
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 3/4 szklanki białego, półwytrawnego wina
- 600 ml bulionu warzywnego (może być też z kostki rosołowej, warzywnej)
- 1 średnia cebula
- łyżka masła
- oliwa
- parmezan lub inny twardy ser
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Do wysokiego naczynia wlewamy bulion a do bulionu dodajemy suszone grzyby. Mieszamy i odstawiamy.
Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i wrzucamy ją na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Podsmażamy do momentu, aż się zezłoci.
Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i wrzucamy ją na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Podsmażamy do momentu, aż się zezłoci.
Do przesmażonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy przez kilka minut - cebula powinna oblepić ryż a ryż zrobić się lekko przeźroczysty. Następnie wlewamy wino. Pamiętamy o tym, aby cały czas mieszać!
Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu wraz z grzybami. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu (przez około 30 minut) - aż ryż będzie al dente.
Do tak przygotowanego ryżu dodajemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja a ryż wchłonął resztkę płynu.
Gotowe risotto wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Risotto z suszonych grzybów |
Risotto z suszonych grzybów |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz