Chrupiące racuchy z jagodami i brzoskwiniami

Szybkie, smaczne i chrupiące racuchy polecają się w największe upały! Zrobisz je w niecałe 15 min :)

Chrupiące racuchy z jagodami i brzoskwiniami

Składniki:

  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej i 3 brzoskwinie UFO
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • soda oczyszczona (na czubek łyżeczki)
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej

Do miski wsypujemy suche składniki, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek, żeby napowietrzyć ciasto - w konsystencji powinno przypominać śmietanę. 

Do ciasta dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i całe borówki. Lekko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wylewamy po trochę ciasta, smażymy na dużym ogniu z obu stron - na złoto. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na talerzu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami, możemy też dodać kilka listków mięty.

Smacznego :)

Chrupiące racuchy z jagodami i brzoskwiniami

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz