Chrupiące racuchy z jagodami i brzoskwiniami
2017/08/09
Szybkie, smaczne i chrupiące racuchy polecają się w największe upały! Zrobisz je w niecałe 15 min :)
Chrupiące racuchy z jagodami i brzoskwiniami |
Składniki:
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej i 3 brzoskwinie UFO
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 jajko
- soda oczyszczona (na czubek łyżeczki)
- szczypta soli
- cukier puder
- olej
Do miski wsypujemy suche składniki, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek, żeby napowietrzyć ciasto - w konsystencji powinno przypominać śmietanę.
Do ciasta dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i całe borówki. Lekko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wylewamy po trochę ciasta, smażymy na dużym ogniu z obu stron - na złoto. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na talerzu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami, możemy też dodać kilka listków mięty.
Smacznego :)
Chrupiące racuchy z jagodami i brzoskwiniami |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz