Kruchy gulasz wołowy z czerwoną papryką
2017/08/01
Tak przygotowana wołowina jest delikatna i krucha - mięso rozpada się po dotknięciu widelca. Niebo w gębie :)
Kruchy gulasz wołowy z cebulą i papryką |
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na mocno rozgrzany ogień kładziemy po kilka kawałków wołowiny i obsmażamy na złoto z każdej strony. Koniecznie obsmażajmy ją partiami - jeśli dodamy wszystkie kawałki jednocześnie, mięso się udusi zamiast podsmażyć. Obsmażone mięso przekładamy do miseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli, dosypujemy do niej 4 łyżki słodkiej papryki. Smażymy ok 2 minuty cały czas mieszając - pilnujemy, żeby papryka się nie przypaliła, bo wtedy będzie gorzka.
Do garnka nalewamy ok 1 litr wody, wstawiamy na ogień i rozpuszczamy kostkę pieczeniową. Następnie wkładamy podsmażone mięso, cebulę, 2 większe liście laurowe i 6 ziarenek ziela angielskiego. Bulion powinien przykryć mięso - jeśli płynu jest za mało, dolewamy więcej wody.
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso i cebulę wlewamy trochę wody, podgrzewamy i mieszamy do spodu patelni, żeby zdjąć wszystkie smaki pozostałe po smażeniu. Przelewamy do garnka z mięsem.
Paprykę kroimy w grubą kostkę - ok 5 cm i kładziemy na wierzchu mięsa.
Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż mięso da się kroić łyżką.
Podajemy na pure ziemniaczanym lub z chlebem.
Smacznego :)
- 70 dag wołowiny na gulasz (np. pręga)
- 5 dużych papryk czerwonych
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- olej
- kostka pieczeniowa
- ziemniaki
- liście laurowe
- ziele angielskie
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na mocno rozgrzany ogień kładziemy po kilka kawałków wołowiny i obsmażamy na złoto z każdej strony. Koniecznie obsmażajmy ją partiami - jeśli dodamy wszystkie kawałki jednocześnie, mięso się udusi zamiast podsmażyć. Obsmażone mięso przekładamy do miseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli, dosypujemy do niej 4 łyżki słodkiej papryki. Smażymy ok 2 minuty cały czas mieszając - pilnujemy, żeby papryka się nie przypaliła, bo wtedy będzie gorzka.
Do garnka nalewamy ok 1 litr wody, wstawiamy na ogień i rozpuszczamy kostkę pieczeniową. Następnie wkładamy podsmażone mięso, cebulę, 2 większe liście laurowe i 6 ziarenek ziela angielskiego. Bulion powinien przykryć mięso - jeśli płynu jest za mało, dolewamy więcej wody.
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso i cebulę wlewamy trochę wody, podgrzewamy i mieszamy do spodu patelni, żeby zdjąć wszystkie smaki pozostałe po smażeniu. Przelewamy do garnka z mięsem.
Paprykę kroimy w grubą kostkę - ok 5 cm i kładziemy na wierzchu mięsa.
Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż mięso da się kroić łyżką.
Podajemy na pure ziemniaczanym lub z chlebem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz