Delikatne naleśniki z owocami i bitą śmietaną
2017/07/30
Niedziele są fajne, bo nasze :) Poranna kawa i naleśniki z owocami. Dzisiaj w roli głównej konfitura wiśniowa i czerwone porzeczki. Ale nie o owocach dzisiaj :) Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na ciasto naleśnikowe.
Naleśniki z owocami i bitą śmietaną |
Składniki na ciasto naleśnikowe:
W misce mieszamy najpierw suche składniki, potem wbijamy jajko, dolewamy mleko, wodę, olej i spirytus. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczką do jajek.
Ciasto na naleśniki zawsze mieszam ręcznie, żeby je jak najmocniej napowietrzyć.
Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeśli jest za gęste - dolewam wody, jeśli za rzadkie - dodaję mąki.
Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu na jakieś 10-15 min, żeby odpoczęło.
Patelnię smarujemy olejem - za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Na rozgrzany olej wylewamy po trochę ciasta - cienko rozprowadzamy po patelni i smażymy z obu stron.
Naleśniki smarujemy dżemem lub konfiturą, do środka wkładamy też ulubione owoce. Zawijamy, układamy na talerzu, polewamy bitą śmietaną i dekorujemy bitą śmietaną
Smacznego :)
Co zrobić, jeśli zostało nam trochę naleśników i chcielibyśmy, żeby nie wyschły?
Wystarczy szczelnie owinąć talerz z naleśnikami folią aluminiową - koniecznie stroną matową do wewnątrz.
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- torebka cukru waniliowego
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- 2 łyżki oleju
W misce mieszamy najpierw suche składniki, potem wbijamy jajko, dolewamy mleko, wodę, olej i spirytus. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczką do jajek.
Ciasto na naleśniki zawsze mieszam ręcznie, żeby je jak najmocniej napowietrzyć.
Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeśli jest za gęste - dolewam wody, jeśli za rzadkie - dodaję mąki.
Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu na jakieś 10-15 min, żeby odpoczęło.
Patelnię smarujemy olejem - za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Na rozgrzany olej wylewamy po trochę ciasta - cienko rozprowadzamy po patelni i smażymy z obu stron.
Naleśniki smarujemy dżemem lub konfiturą, do środka wkładamy też ulubione owoce. Zawijamy, układamy na talerzu, polewamy bitą śmietaną i dekorujemy bitą śmietaną
Smacznego :)
Co zrobić, jeśli zostało nam trochę naleśników i chcielibyśmy, żeby nie wyschły?
Wystarczy szczelnie owinąć talerz z naleśnikami folią aluminiową - koniecznie stroną matową do wewnątrz.
Naleśniki z owocami i bitą śmietaną |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz