Pyszna szarlotka z papierówek

Sezon na papierówki rozpoczęty! Postanowiłam więc podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na naszą ulubioną szarlotkę :)

Szarlotka z papierówek


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szczypty soli
  • szczypta sody
  • 3 łyżki wody

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek 
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, dodajemy żółtka, masło pokrojone w kostkę, dolewamy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy, żeby odpoczęło.

Nadzienie:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone jabłka. Mieszamy, aż się zarumienią i zmiękną. Następnie dodajemy cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywarły do patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.

Pieczenie:

Blaszkę (ok 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Połową ciasta wylepiamy spód i nakłuwamy je widelcem - staramy się położyć jak najcieńszą warstwę. Następnie pieczemy przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - aż ciasto się lekko zarumieni.

Wyjmujemy spód z piekarnika, układamy na nim nadzienie z jabłek a na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta.

Pieczemy ok 40 min również w 190 stopniach - po upieczeniu kruszonka powinna być złota.

Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Szarlotka z papierówek
Szarlotka z papierówek

Szarlotka z papierówek


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz