Skrzydełka z sosem BBQ i imbirem

Inspirowane przepisem Jamie'go Olivier'a oczywiście z małą modyfikacją - dodałam ziołowego keczupu, który podbija smak BBQ. Musicie tego spróbować :)

Skrzydełka z sosem BBQ i imbirem - przepis Jamie Olivier
Skrzydełka z sosem BBQ i imbirem

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 4 cm korzeń imbiru
  • 1/2 szklanki keczupu Szubryt
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 dymka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
Imbir obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebulę czosnek oraz cebulkę z dymki (bez zielonej części) kroimy w drobną kosteczkę. Składniki przekładamy do miski. 

Dodajemy do nich 3 łyżki miodu, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, łyżkę soku z cytryny, 1/2 szklanki ziołowego keczupu i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Skrzydełka czyścimy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy lotki i przekładamy do miski z marynatą. Starannie nacieramy mięso marynatą, przykrywamy miskę folią aluminiową i odkładamy do lodówki na ok 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Gdy skrzydełka przejdą marynatą, przekładamy je do naczynia żaroodpornego a na wierzch wlewamy marynatę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - aż skórka kurczaka się zezłoci. Gdy zezłoci się z jednej strony wyjmujemy naczynie z piekarnika, przekładamy kurczaka na drugą stronę i polewamy marynatą z naczynia. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy, aż zezłoci się z drugiej strony.

Po upieczeniu wykładamy kurczaka na talerz. Marynatę przekładamy do garnka, blendujemy na gładki sos, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik - mieszamy, aż masło się rozpuści.

Układamy skrzydełka na talerzu, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką dymki. 

Smacznego :)

1 komentarz :