Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki
2016/10/31
Taką zapiekankę możecie zrobić zarówno z żółtej, jak i zielonej fasolki. Co więcej, może być też mrożona :) Szybko się ją robi i świetnie smakuje.
Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki |
- 70 dag fasolki szparagowej
- 6 ziemniaków
- 20 dag boczku wędzonego
- 1/2 kg mięso mielone
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Podczas gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki cukru.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie robimy z nich pure. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się zezłoci przekładamy go do pure i dokładanie mieszamy.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, gdy się zeszkli dodajemy całą gałązkę rozmarynu i mięso mielone - smażymy co chwilę mieszając, aż mięso się zezłoci. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Żółty ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki z boczkiem, mięso z cebulą, beszamel, fasolkę szparagową, starty ser.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż ser się zezłoci. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)
Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz