Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie
2014/10/05
Niezwykle soczyste skrzydełka o wyrazistym, ale nie ostrym smaku. Złocista i chrupiąca skórka, delikatne mięso - to przepyszne i aromatyczne danie nadaje się idealnie na obiad dla przyjaciół :)
Smacznego :)
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie o delikatnym smaku |
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
- sól i pieprz
Połowę miodu, musztardę, ocet i połowę oleju mieszamy ze sobą, nacieramy oczyszczone i osuszone skrzydełka. Następnie kroimy cebule w piórka. Układamy mięso w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc.
Wyjmujemy kurczaka z marynaty, usuwając cebulę. Pozostały miód i olej mieszamy ze sobą. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i pędzelkiem malujemy je miodem z olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (góra/dół) około 20 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, odwracamy i jeszcze raz malujemy miodem i olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut - już z termoobiegiem.
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie o delikatnym smaku |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pychota , też takie piekę ale bez miodu , muszę zrobić według tego przepisu . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń