Pyszny sernik o aksamitnym smaku!
2014/10/05
Postanowiłam upiec sernik, ale okazało się, że zepsuł mi się mikser. I co dalej? No nic, pomyślałam, ludzie kiedyś nie mieli robotów i jakoś piekli pyszne ciasta, więc czemu miałoby mi to przeszkodzić? :) Efekt był zaskakujący. Powiem nieskromnie, że dawno nie jadłam tak pysznego i puszystego sernika. Zresztą zobaczcie sami!
Smacznego :)
Pyszny sernik o aksamitnym smaku! |
Na początek zdradzę Wam kilka sekretów udanego sernika :) Wszystkie składniki, z których przygotowujecie masę powinny mieć temperaturę pokojową, więc pół godziny wcześniej wyjmijcie je z lodówki. Drugą kwestią jest sposób pieczenia masy serowej. Pieczemy góra/dół - bez termoobiegu. Zaczynamy od 180 stopni i potem co 10 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni, aż do 150 stopni i w tej temperaturze pieczemy już do końca! Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 min w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze na 20 min.
Spód:
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła (82%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- bułka tarta
Masa:
- 8 jajek (+2 białka, które zostały z pieczenia spodu)
- 2 wiaderka sera twarogowego (1,5 kg)
- 250 g masła (82%)
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy (40g)
- szczypta soli
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
- 4 pomarańcze
- 1/5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
Spód
Szybko zagniatamy wszystkie składniki i robimy z nich kulę. Kulę owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Następnie smarujemy brytfankę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy spód brytfanki ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy masę.
Masa
Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy, następnie dodajemy przesiany cukier puder i dalej ucieramy, aż uzyskamy konsystencję puszystej masy. Dodajemy po 2 żółtka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy po 1 łyżce sera twarogowego i dalej ucieramy :) Następnie dodajemy kaszę mannę i budyń - wszystko to mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą drewnianej łyżki.
Masę wykładamy na ostygnięty spód, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak wcześniej wspominałam, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, po kolejnych 10 minutach do 160 stopni, a po jeszcze kolejnych do 150 - i takiej temperaturze pieczemy już sernik do końca. Łączny czas pieczenia to 70 minut!
Po 70 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Na jeszcze ciepły sernik delikatnie wykładamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i polewamy powstałym podczas kandyzowania sosem pomarańczowym.
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Skórkę obieramy i pozbywamy się białej, wewnętrznej części skórki. Można pomóc sobie tarką i po prostu białą część zetrzeć na małych oczkach.
Cukier rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż skórka stanie się przeźroczysta. Pamiętamy, by co jakiś czas mieszać nasz syrop cukrowy, aby się nie przypalił.
Pyszny sernik o aksamitnym smaku! |
Pyszny sernik o aksamitnym smaku! |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz