Soczysty kurczak curry w boczku
2014/08/10
Nie przepadam za kurczakiem, bo zwykle wychodzi suchy. Chcąc przełamać stereotyp "suchego" kurczaka zrobiliśmy dzisiaj eksperyment. Zawinęliśmy kurczaka w boczek i powoli smażyliśmy go na grillu. Boczek oddał smak, trochę tłuszczu i... udało się! To najbardziej soczysty kurczak, jakiego do tej pory jadłam! Koniecznie musicie tego spróbować! :)
Soczysty kurczak curry w boczku |
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 8 plasterków boczku szwardzwaldzkiego
- jogurt naturalny
- kolorowy pieprz
- olej
- curry
- sól
Filety oczyszczamy i dzielimy na połówki. Nacieramy mięso curry i dodajemy olej (wtedy curry zacznie ładnie się rozprowadzać po mięsie). Natarte filety układamy w naczyniu, posypujemy solą i zalewamy jogurtem naturalnym. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Rozgrzewamy ruszt. Wyjmujemy filety z lodówki, nadmiar marynaty usuwamy ręcznikiem papierowym. Następnie każdą z połówek filetu owijamy dwoma plasterkami boczku.
Układamy mięso na gorącym grillu lub patelni grillowej, posypujemy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i smażymy z obu stron, aż się zarumieni.
Soczysty kurczak curry w boczku |
Podajemy z sosem tzatziki, sałatką lub pieczywem.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz