Kremowe risotto z borowikami i kurkami

Piękna, słoneczna i pachnąca jesień. Na każdym targu wprost roi się od świeżych, sezonowych grzybów - aż żal tego nie wykorzystać! Dlatego też zaraz po pracy wybraliśmy się do krakowskiego raju kulinarnego - czyli na Stary Kleparz i kupiliśmy piękne, świeże kurki! Mając tak zacne łupy szukaliśmy inspiracji i trafiliśmy na przepis Jamie'go Oliviera. Oczywiście troszkę go zmodyfikowaliśmy, bo w oryginale kurki nie były podsmażane na maśle, a grillowane bez użycia tłuszczu, ale... co by nie było, wyszła petarda! Musicie tego spróbować :)

Kremowe risotto z borowikami i kurkami
Kremowe risotto z borowikami i kurkami

  • 1 torebka ryżu arborio
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • garść suszonych prawdziwków
  • 2 garście świeżych kurek
  • 1,5 szklanki białego Wermutu lub białego, wytrawnego wina
  • 1 większa cebula 
  • natka pietruszki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól
  • oliwa z oliwek

Kurki dokładnie myjemy i odsączamy na papierowym ręczniku.

Suszone grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem warzywnym - tak, by je przykryć. Odstawiamy, aż grzyby zmiękną i odcedzamy zostawiając bulion (będzie nam potrzebny do podlewania risotto).

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i wrzucamy ją na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażymy ją na małym ogniu przez około 10 minut - tak, aby się zeszkliła, zmiękła i straciła ostry smak, ale nie zezłociła. 

Do przesmażonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy pół szklanki Wermutu. Pamiętamy o tym, aby cały czas mieszać!

Odcedzamy bulion z grzybów, grzyby przekładamy do miseczki.

Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu (przez około 30 minut) - aż ryż będzie al dente.

Do tak przygotowanego ryżu dodajemy odcedzone z bulionu grzyby, świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurki (w całości). Przesmażamy do miękkości, odcedzamy z masła i delikatnie mieszamy je z posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na talerzu układamy ryż, na nim kurki z pietruszką, wierzch posypujemy startym parmezanem.

Kremowe risotto z borowikami i kurkami
Kremowe risotto z borowikami i kurkami

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz