Gulasz wołowy z pieczarkami
2014/07/12
Gulasz to idealne danie na weekend, ponieważ możemy je przygotować w sobotę i mamy pyszny obiad na 2 dni! Na drugi dzień ma jeszcze lepszy, głęboki, mięsny smak... Jeśli lubimy wytrawne dania, możemy go zrobić na winie. Ja tym razem poszłam w klasykę :)
Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę. Następnie obtaczamy w mące. Wrzucamy po kilka kawałków na rozgrzany smalec i podsmażamy na złoto, żeby zamknąć pory.
Obsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule i dodajemy do garnka z mięsem. Wrzucamy jeszcze 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 7 ziarenek ziela angielskiego i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso i cebulę wrzucamy pokrojone na cząstki pieczarki. Dodajemy łyżkę masła, świeżo zmielony pieprz i podsmażamy na złoto. Przekładamy do garnka z mięsem.
Następnie podsmażamy pokrojoną w paski paprykę i również dodajemy ją do garnka z mięsem.
Na koniec wrzucamy na patelnię łyżkę smalcu i słodką paprykę. Podsmażamy, aż papryka nabierze ciemnego koloru i dodajemy do mięsa.
Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz podajemy z kaszą, chlebem lub ziemniakami.
Smacznego! :)
Gulasz wołowy z pieczarkami |
- 70 dag wołowiny na gulasz
- 40 dag pieczarek
- 2 papryki zielone
- 1 papryka żółta
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- mąka
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę. Następnie obtaczamy w mące. Wrzucamy po kilka kawałków na rozgrzany smalec i podsmażamy na złoto, żeby zamknąć pory.
Obsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule i dodajemy do garnka z mięsem. Wrzucamy jeszcze 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 7 ziarenek ziela angielskiego i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso i cebulę wrzucamy pokrojone na cząstki pieczarki. Dodajemy łyżkę masła, świeżo zmielony pieprz i podsmażamy na złoto. Przekładamy do garnka z mięsem.
Następnie podsmażamy pokrojoną w paski paprykę i również dodajemy ją do garnka z mięsem.
Na koniec wrzucamy na patelnię łyżkę smalcu i słodką paprykę. Podsmażamy, aż papryka nabierze ciemnego koloru i dodajemy do mięsa.
Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz wołowy z pieczarkami |
Gulasz podajemy z kaszą, chlebem lub ziemniakami.
Gulasz wołowy z pieczarkami |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
omnomnomno:))))uwielbiam:))jeszcze ogórek małosolny może być:)))
OdpowiedzUsuń