Gulasz wołowy z pieczarkami

Gulasz to idealne danie na weekend, ponieważ możemy je przygotować w sobotę i mamy pyszny obiad na 2 dni! Na drugi dzień ma jeszcze lepszy, głęboki, mięsny smak... Jeśli lubimy wytrawne dania, możemy go zrobić na winie. Ja tym razem poszłam w klasykę :)

Gulasz wołowy z pieczarkami
Gulasz wołowy z pieczarkami

  • 70 dag wołowiny na gulasz
  • 40 dag pieczarek
  • 2 papryki zielone
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżki papryki słodkiej 
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę. Następnie obtaczamy w mące. Wrzucamy po kilka kawałków na rozgrzany smalec i podsmażamy na złoto, żeby zamknąć pory.

Obsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą.

Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule i dodajemy do garnka z mięsem. Wrzucamy jeszcze 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 7 ziarenek ziela angielskiego i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.

Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso i cebulę wrzucamy pokrojone na cząstki pieczarki. Dodajemy łyżkę masła, świeżo zmielony pieprz i podsmażamy na złoto. Przekładamy do garnka z mięsem.

Następnie podsmażamy pokrojoną w paski paprykę i również dodajemy ją do garnka z mięsem.

Na koniec wrzucamy na patelnię łyżkę smalcu i słodką paprykę. Podsmażamy, aż papryka nabierze ciemnego koloru i dodajemy do mięsa.

Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz wołowy z pieczarkami
Gulasz wołowy z pieczarkami

Gulasz podajemy z kaszą, chlebem lub ziemniakami.

Gulasz wołowy z pieczarkami
Gulasz wołowy z pieczarkami

Smacznego! :)

1 komentarz :

  1. omnomnomno:))))uwielbiam:))jeszcze ogórek małosolny może być:)))

    OdpowiedzUsuń