Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty
2014/06/24
Od kilku dni chodzą za mną buraki. Być może zawierają coś, czego brakuje w moim organizmie i podświadomie po nie sięgam... Wyczytałam, że buraki powinny wybierać osoby, które jedzą mięso, pieczywo i ciasta, aby doprowadzić w organizmie do równowagi, kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Niech więc tak będzie :)
Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty |
- 5-6 buraków
- 135g sera feta (połowa kostki)
- szpinak baby
- sałata liście dębu
- oliwa z oliwek
- ocet winny jabłkowy
- sól i pieprz
Buraków nie obieramy, pieczemy je w całości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 2 godziny.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
Ulubioną sałatę (ja wybrałam sałatę liście dębu) i szpinak myjemy, odsączamy z wody. Sałatę dodatkowo rwiemy na mniejsze cząstki.
Oliwę mieszamy z octem jabłkowym, solą i pieprzem.
Ser feta kroimy w kosteczkę. Do sałaty i szpinaku dodajemy pokrojony ser i buraki. Polewamy oliwą z octem i przyprawami. Całość mieszamy.
Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty |
Sałatka jest pyszna nie tylko solo, ale również jako dodatek do mięs. Głodomorom polecam dodać grzanki.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz