Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty

Od kilku dni chodzą za mną buraki. Być może zawierają coś, czego brakuje w moim organizmie i podświadomie po nie sięgam... Wyczytałam, że buraki powinny wybierać osoby, które jedzą mięso, pieczywo i ciasta, aby doprowadzić w organizmie do równowagi, kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Niech więc tak będzie :)

Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty
Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty


  • 5-6 buraków
  • 135g sera feta (połowa kostki)
  • szpinak baby
  • sałata liście dębu
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny jabłkowy
  • sól i pieprz

Buraków nie obieramy, pieczemy je w całości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 2 godziny.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w grubą kostkę.

Ulubioną sałatę (ja wybrałam sałatę liście dębu) i szpinak myjemy, odsączamy z wody. Sałatę dodatkowo rwiemy na mniejsze cząstki. 

Oliwę mieszamy z octem jabłkowym, solą i pieprzem.

Ser feta kroimy w kosteczkę. Do sałaty i szpinaku dodajemy pokrojony ser i buraki. Polewamy oliwą z octem i przyprawami. Całość mieszamy. 

Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty
Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty
Sałatka jest pyszna nie tylko solo, ale również jako dodatek do mięs. Głodomorom polecam dodać grzanki.

Smacznego! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz