Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami
2014/05/25
Leniwa niedziela, coś by się zjadło, ale nie chce się ruszać do sklepu... Tradycyjny przegląd lodówki, żeby zrobić coś z niczego i nagle pojawia się pomysł - a może pierogi? Ruskie nie, bo nie mam sera, z mięsem tym bardziej. Mam za to szpinak i ziemniaki, więc postanowione :)
Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami |
Farsz:
- 5 ziemniaków
- pół paczki mrożonego szpinaku
- gałka muszkatołowa
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- cebula
- sól i pieprz
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- sól
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę.
Szpinak smażymy na łyżce masła z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Szpinak mieszamy z ziemniakami. Dodajemy sól, dość sporo pieprzu i startą świeżą gałkę muszkatołową. Smak farszu powinien być ostry, ponieważ po dodaniu do pierogów trochę się rozejdzie.
Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami |
Ciasto:
Do mąki dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek oleju i wlewamy trochę wody. Zarabiamy, w razie potrzeby podlewając wodą, aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Tym razem do ciasta nie dodawałam jaja i wyszło bardziej aksamitne, niż do tej pory :)
Szklanką wykrajamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, składamy na pół i boki zaklejamy (najpierw tam i z powrotem za pomocą palców, a potem dociskamy końcówką widelca).
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem oleju. Czekamy, aż wypłyną i wyjmujemy na cedzak.
Polewamy cebulką zeszkloną na maśle i oprószamy pieprzem. Możemy podać również ze śmietaną.
Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami |
Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Oooooo! Późna już ,a mnie w żołądku ssie.....Uwielbiam pierogi ze szpinakiem,najbardziej szpinak +feta.......Chyba jutro popełnię....Pozdrawiam danka
OdpowiedzUsuń