Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak
2014/04/14
Żeberka w takim wydaniu to smak mojego dzieciństwa. Soczyste mięso i aksamitny sos. Coś wspaniałego... :) Kiedyś wierzono, że wieszanie koperku przy oknie ochroni nas przed złymi mocami. Ma również silne działanie uspakajające.
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak |
- 70 dag żeberek wieprzowych
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- wiązka świeżego koperku
- łyżeczka suszonego koperku
- 2 łyżki mąki
- gałązka świeżego tymianku
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- łyżka masła
- sól i pieprz
- olej
Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki (po 2 kości na kawałek).
Do miski wsypujemy mąkę i przyprawiamy ją solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. W takiej mące panierujemy kawałki żeberek i odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków (powiedzmy 2-3) i mocno rumienimy. Nie powinny się udusić, a przysmażyć na złoto.
Przysmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Woda powinna lekko przykrywać mięso.
Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażamy cebule pokrojone w piórka. Gdy będzie zarumieniona, zasypujemy ją resztą mąki pozostałej po panierowaniu mięsa. Dodajemy również czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Mieszamy przez minutę i dodajemy do garnka.
Do garnka z mięsem, cebulą i czosnkiem dajemy również całą gałązkę tymianku i łyżeczkę suszonego koperku.
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak |
Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1,5h).
Gdy mięso będzie lekko odchodziło od kości wyjmujemy je na głęboki talerz.
Sos miksujemy, aż będzie gładki.
Sos miksujemy, aż będzie gładki.
W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno świeżym koperkiem. Hartujemy śmietanę dolewając kilka łyżek gorącego wywaru. Gdy temperatura śmietany się podniesie, zdejmujemy z ognia garnek z mięsem i wlewamy do niego śmietanę (cały czas mieszając, aby się nie zważyła).
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy mięso z powrotem do sosu i całość mieszamy.
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak |
Podajemy z ziemniakami, chlebem, kaszą lub ryżem.
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Koperek w żeberkach??oj to i ja muszę sprawdzić ..bardzo go lubie a i nie wiedziałam że uspakaja ..muszę zacząć jesć go w wiekszych ilosciach..
OdpowiedzUsuń