Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku

Ostatnio jadłam pyszną ogórkową w restauracji na krakowskim Kazimierzu. Za wszelką cenę chciałam ten smak powtórzyć w swojej kuchni i... udało się :) Idealnie kwaskowa, sycąca i kremowa, z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.

Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku
Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku


  • bulion mięsny (najlepszy na żeberkach lub kościach, ja akurat zrobiłam na kurczaku)
  • 6-7 kiszonych ogórków
  • woda z kiszonych ogórków
  • 4 większe marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 6 dużych ziemniaków
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 
  • mąka
  • cukier

Do bulionu dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut. Następnie dodajemy 3 marchewki, seler i pietruszkę i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z garnka i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. Następnie dodajemy je do bulionu (bardzo ważne, by ziemniaki dodać przed ogórkami, bo ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie).

Ugotowane warzywa, oraz jedną pozostałą, surową marchewkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ogórki kiszone. 

Starte ogórki kiszone podsmażamy na patelni z 2 łyżkami masła (to wydobędzie smak ogórków).

Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy starte warzywa (razem z ogórkami) do bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 min.

Następnie dolewamy 1/3 szklanki wody z ogórków i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec równoważymy smak dodając szczyptę cukru. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna lub zbyt słodka, dodajemy odpowiednio cukru lub wody z ogórków. 

Zupę podbijamy. W tym celu do garnuszka wlewamy trochę bulionu, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę śmietany. Mieszamy i dodajemy do zupy (przecierając przez sitko, żeby nie było grudek).

Ogórkową podajemy z ryżem i ze śmietaną. 

Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku
Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz