Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku
2014/02/12
Ostatnio jadłam pyszną ogórkową w restauracji na krakowskim Kazimierzu. Za wszelką cenę chciałam ten smak powtórzyć w swojej kuchni i... udało się :) Idealnie kwaskowa, sycąca i kremowa, z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.
Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku |
- bulion mięsny (najlepszy na żeberkach lub kościach, ja akurat zrobiłam na kurczaku)
- 6-7 kiszonych ogórków
- woda z kiszonych ogórków
- 4 większe marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 6 dużych ziemniaków
- śmietana 18%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mąka
- cukier
Do bulionu dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut. Następnie dodajemy 3 marchewki, seler i pietruszkę i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z garnka i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. Następnie dodajemy je do bulionu (bardzo ważne, by ziemniaki dodać przed ogórkami, bo ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie).
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. Następnie dodajemy je do bulionu (bardzo ważne, by ziemniaki dodać przed ogórkami, bo ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie).
Ugotowane warzywa, oraz jedną pozostałą, surową marchewkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ogórki kiszone.
Starte ogórki kiszone podsmażamy na patelni z 2 łyżkami masła (to wydobędzie smak ogórków).
Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy starte warzywa (razem z ogórkami) do bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 min.
Następnie dolewamy 1/3 szklanki wody z ogórków i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec równoważymy smak dodając szczyptę cukru. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna lub zbyt słodka, dodajemy odpowiednio cukru lub wody z ogórków.
Zupę podbijamy. W tym celu do garnuszka wlewamy trochę bulionu, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę śmietany. Mieszamy i dodajemy do zupy (przecierając przez sitko, żeby nie było grudek).
Ogórkową podajemy z ryżem i ze śmietaną.
Prawdziwa zupa ogórkowa na masełku |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz