Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak
2014/02/12
Gulasz o niesamowicie mięsnym i wyrazistym smaku. Kruche mięso i delikatne warzywa - całość dosłownie rozpływa się w ustach. Taki gulasz idealnie sprawdza się na obiad i na kolację. Rozgrzewa i poprawia nastrój :)
Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak |
- 70 dag szynki wieprzowej
- 2 papryki (ja dałam czerwoną i żółtą)
- bulion mięsny (może być też kostka pieczeniowa)
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- 1/2 kostki smalcu
- 4 marchewki
- 2 cebule
- pieprz ziarnisty
- mąka
- sól
Wieprzowinę kroimy w kostkę. Do plastikowego pojemnika nasypujemy 2 garstki mąki i wkładamy pokrojone mięso. Dokładnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Pokrojone mięso dzielimy na 3-4 części i smażymy etapami. Po odsmażeniu każdej z części dokładamy na patelnię kolejne pół łyżki smalcu. Mięso powinno podsmażyć się ze wszystkich stron.
W tym samym czasie podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego obsmażone mięso.
Cebule kroimy w piórka, a marchewkę w plasterki.
Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso, rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę smalcu i podsmażamy na złoto cebulę. Następnie dosypujemy do niej mąkę, która pozostała po obtaczaniu mięsa i smażymy do momentu, aż mąką obtoczy cebulę.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ostatnią łyżkę smalcu i wsypujemy 3 łyżki słodkiej papryki w proszku. Mieszamy, aby zgęstniała i zmieniła kolor na brunatny. Tak podsmażoną, "lekko przypaloną" paprykę dodajemy do bulionu. To wzmocni smak i kolor naszego gulaszu.
Do bulionu dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, ok. 7 ziarenek czarnego pieprzu, oraz pokrojoną wcześniej marchewkę.
Całość dusimy, aż zmięknie mięso. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę papryki.
Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą, ryżem lub chlebem.
Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Fajny przepis gulaszu wieprzowego, na zdjęciach potrawa wygląda tak smakowicie
OdpowiedzUsuńObłędny w smaku.Właśnie ugotowałam.Rewelacja, tradycyjny polski gulasz.
OdpowiedzUsuń