Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Bardzo proste i przede wszystkim szybkie danie, nie wymagające zdolności kulinarnych :) Sekretem tego przepisu jest połączenie świeżego tymianku z brązowymi pieczarkami "portobello"... Można je dostać już chyba w każdym supermarkecie. Mają lekko słodkawy smak i dużo przyswajalnego białka. Zdaniem naukowców można nimi zastępować mięso.

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim
Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim


  • 4 duże pieczarki portobello (brązowe)
  • ciasto francuskie
  • średnia cebula
  • świeży tymianek
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 2 foremki średniej wielkości

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim
Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. 

Tymianek lekko rozcieramy w palcach i drobno siekamy. 

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy wraz z tymiankiem na oliwie z oliwek. Ważne, by podsmażać je partiami. Muszą się podsmażyć, a nie dusić. Ja podzieliłam je na 3 partie. 

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Po podsmażeniu ostatniej partii przekładamy na patelnię wcześniej podsmażone pieczarki i cebulkę.

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Wszystko mieszamy, dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Do ostudzonego farszu dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy. 

Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i dzielimy na 4 części (mniej więcej wielkości foremek + zakładka na brzegi). Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. 

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Na wierzchu ciasta układamy farsz, pozostawiając po ok. 2 cm luzu z każdej strony.

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim
Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Nasze 2 foremki z ciastem i farszem przykrywamy pozostałymi 2 kawałkami ciasta. Sklejamy ciasto na brzegach, żeby nie rozeszło się podczas pieczenia.

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim
Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do zrumienienia się ciasta (ok. 20 min.).

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim
Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Kroimy na kawałki (podobnie jak zwykłe ciasto). Dekorujemy świeżym tymiankiem.


Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim
Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Smacznego!

2 komentarze :