Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim
2014/01/19
Bardzo proste i przede wszystkim szybkie danie, nie wymagające zdolności kulinarnych :) Sekretem tego przepisu jest połączenie świeżego tymianku z brązowymi pieczarkami "portobello"... Można je dostać już chyba w każdym supermarkecie. Mają lekko słodkawy smak i dużo przyswajalnego białka. Zdaniem naukowców można nimi zastępować mięso.
Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim |
- 4 duże pieczarki portobello (brązowe)
- ciasto francuskie
- średnia cebula
- świeży tymianek
- 5 łyżek śmietanki 30%
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 foremki średniej wielkości
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
Tymianek lekko rozcieramy w palcach i drobno siekamy.
Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy wraz z tymiankiem na oliwie z oliwek. Ważne, by podsmażać je partiami. Muszą się podsmażyć, a nie dusić. Ja podzieliłam je na 3 partie.
Po podsmażeniu ostatniej partii przekładamy na patelnię wcześniej podsmażone pieczarki i cebulkę.
Wszystko mieszamy, dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.
Do ostudzonego farszu dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy.
Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i dzielimy na 4 części (mniej więcej wielkości foremek + zakładka na brzegi). Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim.
Na wierzchu ciasta układamy farsz, pozostawiając po ok. 2 cm luzu z każdej strony.
Nasze 2 foremki z ciastem i farszem przykrywamy pozostałymi 2 kawałkami ciasta. Sklejamy ciasto na brzegach, żeby nie rozeszło się podczas pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do zrumienienia się ciasta (ok. 20 min.).
Kroimy na kawałki (podobnie jak zwykłe ciasto). Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda bardzo smakowicie. Fajny przepis, który z pewnością wypróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńChyba jutro zrobię :-)
OdpowiedzUsuń