Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)

Bardzo delikatna, w smaku przypomina trochę rybę po grecku. W oryginalnej wersji przepisu zapiekankę robi się z jagnięciny, ale ja tym razem spróbowałam zrobić ją z wieprzowiny. Smakuje równie dobrze.

Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)
Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)


  • 500 dag mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 2 średnie cebule
  • duża marchew
  • kostka mięsna pieczeniowa
  • mały koncentrat pomidorowy
  • olej słonecznikowy 
  • 5 ziemniaków
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka łyżek mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka octu balsamicznego

 W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, doprawiamy mocno pieprzem, dolewamy trochę mleka, dodajemy masło i szczyptę gałki muszkatołowej i robimy pueree.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dosypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i wkruszamy kostkę rosołową i mieszamy. 

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku  i mieszamy do momentu, aż sos się zredukuje.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie sos mięsny. Na górze rozsmarowujemy pueree. 

Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam z termooobiegiem. Ziemniaki powinny się ściąć i lekko zarumienić. 

Dekorujemy pietruszką (jeśli oczywiście ją lubimy :P).

Można podawać też ze śmietaną. 

Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)
Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz