Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)
2014/01/18
Bardzo delikatna, w smaku przypomina trochę rybę po grecku. W oryginalnej wersji przepisu zapiekankę robi się z jagnięciny, ale ja tym razem spróbowałam zrobić ją z wieprzowiny. Smakuje równie dobrze.
Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie) |
- 500 dag mielonej wieprzowiny (łopatka)
- 2 średnie cebule
- duża marchew
- kostka mięsna pieczeniowa
- mały koncentrat pomidorowy
- olej słonecznikowy
- 5 ziemniaków
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- kilka łyżek mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki wody
- łyżka octu balsamicznego
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, doprawiamy mocno pieprzem, dolewamy trochę mleka, dodajemy masło i szczyptę gałki muszkatołowej i robimy pueree.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dosypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i wkruszamy kostkę rosołową i mieszamy.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy do momentu, aż sos się zredukuje.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie sos mięsny. Na górze rozsmarowujemy pueree.
Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam z termooobiegiem. Ziemniaki powinny się ściąć i lekko zarumienić.
Dekorujemy pietruszką (jeśli oczywiście ją lubimy :P).
Można podawać też ze śmietaną.
Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie) |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz