Makaron z kurczakiem, brokułami i sosem serowym
2013/11/03
Bardzo proste danie, aksamitne i jednocześnie wyraziste w smaku! Najlepsze do tego dania jest mięso z podudzi kurczaka, bo jest niezwykle soczyste w smaku. Jeśli akurat mamy tylko fileta - nie szkodzi - jest równie smaczny :)
10 minut później w osolonej wodzie gotujemy makaron (al dente).
Smacznego!
Penne z kurczakiem, brokułami, sosem serowym i prażonym słoneczkiem |
- 4 podudzia z kurczaka
- makaron penne (lub inny jeśli wolimy)
- 1 brokuł
- garstka słonecznika
- 1 kostka serka topionego
- mały kartonik śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej
Na suchej patelni prażymy słonecznik (podsmażamy aż się zarumieni).
Do osolonej wrzącej wody z dodatkiem szczypty cukru wrzucamy brokuły podzielone na różyczki.
10 minut później w osolonej wodzie gotujemy makaron (al dente).
Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebulka będzie złocista dodajemy mięso z kurczaka. Na koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. Kurczaka odstawiamy na talerz.
Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka wlewamy śmietankę i dodajemy kostkę serka topionego. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bo serek jest już słony).
Odcedzamy makaron i brokuły. Na talerzu układamy kolejno: makaron, brokuły i kurczaka. Polewamy sosem serowym i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Penne z kurczakiem, brokułami, sosem serowym i prażonym słoneczkiem |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo fajne danie wszystkim smakowało na sobotnim obiedzie.
OdpowiedzUsuńmam tylko dwie sugestie
1 - nic nie wspominasz, czy kurczak ma być podgotowany przed smażeniem, ja tak zrobiłem
2 - dla naszej piątki było trochę mało sosu, ale to pewnie kwestia gustu