Lekka karpatka

Karpatka to jedno z niewielu ciast, które smakuje zarówno łasuchom jak i miłośnikom słonych specjałów. Lekko słonawe, puszyste ciasto w duecie ze słodkim, aksamitnym kremem.

Lekka karpatka
Lekka karpatka

  • 6 budyniów śmietankowych lub waniliowych
  • 1/2 litra mleka
  • 1 1/2 kostki masła
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • woda

CIASTO:

Do garnka wlewamy szklankę wody i dodajemy 1/2 kostki masła. Całość gotujemy, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szklankę mąki, wstawiamy na bardzo mały ogień i mieszamy do momentu powstania kuli ciasta. Odstawiamy do wystudzenia.

Lekka karpatka ciasto
Lekka karpatka

KREM:

Z 1/2 litra mleka odlewamy połowę i rozpuszczamy w niej budynie. Drugą połowę musimy zagotować. Zdejmujemy z ognia, dolewamy rozprowadzony budyń i jeszcze raz podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstawiamy do wystygnięcia.

Lekka karpatka krem
Lekka karpatka

Gdy ciasto wystygnie dodajemy do niego 5 jajek i miksujemy aż stanie się aksamitne. Blachę od piekarnika smarujemy dość grubo masłem lub margaryną. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozsmarowujemy bardzo cienko na blasze - resztki ciasta, które nierównomiernie przylegają do boków blachy usuwamy papierowym ręcznikiem.

Lekka karpatka
Lekka karpatka
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (góra, dół). Wkładamy blachę z ciastem i pieczemy w tej temperaturze 10 min. Nie otwieramy piekarnika! Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 10 min. Wyjmujemy z deskę, chłodzimy blachę i powtarzamy czynność. 

Lekka karpatka ciasto
Lekka karpatka

W trakcie pieczenia naszego ciasta wracamy do kremu. Do ostudzonego kremu dodajemy pokrojoną kostkę miękkiego masła i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy po spodzie ciasta.


Na warstwie kremu układamy drugą część upieczonego ciasta. Delikatnie dociskamy. 

Lekka karpatka

Jeśli wolimy słodsze wersje - posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy na kilka godzin, by ciasto nasiąknęło kremem. 

Smacznego! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz