Domowy bigos

Bigos jest jak wino - im starszy tym lepszy! Można go podgrzewać nawet 3-4 dni. Danie robi się długo, ale nie wymaga wiele wysiłków. Dzisiaj wersja typowo domowa.

Domowy bigos
Domowy bigos

  • duży garnek!
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej kapusty (1/2 małej główki)
  • 800 dag mięsa wieprzowego (ja brałam łopatkę)
  • 2 laski kiełbasy wędzonej (najlepiej dwie różne)
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 małe przeciery pomidorowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych 
  • woda
  • sól i pieprz

Mięso kroimy w drobną kostkę, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki a kapustę białą w paseczki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak, by przykryło składniki) i gotujemy na średnim ogniu ok godziny. 

W tym samym czasie grzyby zalewamy gorącą wodą, moczymy również ok godzinki, studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h.
Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.

Domowy bigos
Domowy bigos


Podajemy z chlebem, lub ziemniaczkami.

Smacznego! :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz