Domowy bigos
2013/02/05
Bigos jest jak wino - im starszy tym lepszy! Można go podgrzewać nawet 3-4 dni. Danie robi się długo, ale nie wymaga wiele wysiłków. Dzisiaj wersja typowo domowa.
Domowy bigos |
- duży garnek!
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej kapusty (1/2 małej główki)
- 800 dag mięsa wieprzowego (ja brałam łopatkę)
- 2 laski kiełbasy wędzonej (najlepiej dwie różne)
- 20 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- woda
- sól i pieprz
Mięso kroimy w drobną kostkę, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki a kapustę białą w paseczki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak, by przykryło składniki) i gotujemy na średnim ogniu ok godziny.
W tym samym czasie grzyby zalewamy gorącą wodą, moczymy również ok godzinki, studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h.
Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.
Domowy bigos |
Podajemy z chlebem, lub ziemniaczkami.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz