Papryki faszerowane mięsem mielonym

Świetny pomysł na kolację, szczególnie wtedy, gdy doskwiera nam brak kolorów za oknem. Piękne kolory na talerzu zrekompensują szaro-bure krajobrazy i z pewnością poprawią nam humor.

Papryki faszerowane mięsem mielonym
Papryki faszerowane mięsem mielonym
  • 5 papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • chili
  • cebula

W osolonej wodzie gotujemy ryż. Przekładamy do miski i mieszamy z mięsem mielonym. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do naszego farszu. Do całości dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.

Papryki myjemy, odkrawamy górne czapeczki i wyjmujemy ze środka gniazda nasienne. Wypełniamy je przygotowanym farszem.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą a papryczki polewamy oliwą z oliwek. 
Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 45 min. 

Papryki faszerowane mięsem mielonym
Papryki faszerowane mięsem mielonym

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz