Papryki faszerowane mięsem mielonym
2013/02/03
Świetny pomysł na kolację, szczególnie wtedy, gdy doskwiera nam brak kolorów za oknem. Piękne kolory na talerzu zrekompensują szaro-bure krajobrazy i z pewnością poprawią nam humor.
Papryki faszerowane mięsem mielonym |
- 5 papryk
- 500 g mięsa mielonego
- 2 woreczki ugotowanego ryżu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- sól, pieprz
- chili
- cebula
W osolonej wodzie gotujemy ryż. Przekładamy do miski i mieszamy z mięsem mielonym. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do naszego farszu. Do całości dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
Papryki myjemy, odkrawamy górne czapeczki i wyjmujemy ze środka gniazda nasienne. Wypełniamy je przygotowanym farszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą a papryczki polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 45 min.
Papryki faszerowane mięsem mielonym |
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz