Aksamitny krem z groszku

Groszek ma wiele zalet. Prócz tego, że świetnie smakuje zawiera na przykład żelazo, które pozwala zredukować zmęczenie czy znużenie. Mnie osobiście najbardziej przekonuje słodycz i piękny, zielony kolor.

Aksamitny krem z groszku
Aksamitny krem z groszku
  • 450 dag mrożonego groszku (1 paczka)
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 kostki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kromki chleba
  • śmietana
  • sól i pieprz

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle (połowa z tego, co przygotowaliśmy). W tym samym czasie podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy akurat porcji rosołowej - możemy użyć kostki rosołowej.

Do buliony dodajemy groszek (trochę groszku odkładamy do miseczki, by dodać go już na talerzu) i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Gotujemy przez 10-15 min. Przyprawiamy do smaku i blendujemy do momentu powstania gładkiego kremu. 

Możemy też przetrzeć całość przez sito, żeby pozbyć się łupinek - ja osobiście wolę z łupinkami. 

Grzanki:
Od kromek chleba odkrajamy skórki a następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Rozpuszczamy resztę masła na patelni, wrzucamy pokrojony chleb i mieszając rumienimy na złoto.

Aksamitny krem z groszku
Aksamitny krem z groszku

Na talerz wlewamy krem, łyżkę kwaśnej śmietany i grzanki. 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz