Aksamitny krem z groszku
2013/02/22
Groszek ma wiele zalet. Prócz tego, że świetnie smakuje zawiera na przykład żelazo, które pozwala zredukować zmęczenie czy znużenie. Mnie osobiście najbardziej przekonuje słodycz i piękny, zielony kolor.
Smacznego!
Aksamitny krem z groszku |
- 450 dag mrożonego groszku (1 paczka)
- 800 ml bulionu drobiowego
- 1/3 kostki masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 kromki chleba
- śmietana
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle (połowa z tego, co przygotowaliśmy). W tym samym czasie podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy akurat porcji rosołowej - możemy użyć kostki rosołowej.
Do buliony dodajemy groszek (trochę groszku odkładamy do miseczki, by dodać go już na talerzu) i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Gotujemy przez 10-15 min. Przyprawiamy do smaku i blendujemy do momentu powstania gładkiego kremu.
Możemy też przetrzeć całość przez sito, żeby pozbyć się łupinek - ja osobiście wolę z łupinkami.
Grzanki:
Od kromek chleba odkrajamy skórki a następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Rozpuszczamy resztę masła na patelni, wrzucamy pokrojony chleb i mieszając rumienimy na złoto.
Aksamitny krem z groszku |
Na talerz wlewamy krem, łyżkę kwaśnej śmietany i grzanki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz