Sznycle z pstrąga i gorgonzoli

Pomysł na rybę dla osób, które na co dzień za nią nie przepadają. Takie sznycelki idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami.

Sznycle rybne z serem pleśniowym
Sznycle z pstrąga i gorgonzoli


  • 30 dag zmielonego pstrąga
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko 
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • kilka plasterków sera gorgonzola
  • bułka
  • sól i pieprz

Mielimy rybę i mieszamy z namoczoną i odciśniętą bułką, posiekaną cebulką i czosnkiem. Dodajemy jajko i łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem (pieprzu możemy dać więcej niż zazwyczaj). Delikatnie formujemy sznycle - czym mniejsze tym smaczniejsze. Do środka każdego wkładamy 2-3 małe kawałeczki sera. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie z obu stron.

Kładziemy na talerz i jak najszybciej układamy na każdym cienki plasterek gorgonzoli, tak aby lekko roztopił się pod wpływem ciepła.

Możemy podawać z ziemniakami lub ryżem.

Sznycle rybne z serem pleśniowym

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz