Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw
2012/01/10
Zarówno przygotowanie szaszłyków jak i samo jedzenie to świetna zabawa. Różnokolorowe kąski wyglądają bardzo smakowicie i szybko przesiąkają aromatem przypraw. Jeśli chcesz, by mięso było średnio wypieczone, ułóż kawałki ciasno na patyczkach. Jeżeli natomiast ma być mocno wypieczone, zachowaj niewielkie odstępy.
Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw |
- 6 podudź z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka pomarańczowa
- 10 dag małych pieczarek
- 2 cebule
- cukinia
- przyprawa do grilla
- oliwa z oliwek
- patyczki do szaszłyków
Kurczaka filetujemy, posypujemy przyprawą grillową, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy. Warzywa i kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki i nabijamy na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na blasze, posypujemy przyprawą do grilla (lub naszymi ulubionymi) i skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy ok 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po 20 min przewracamy szaszłyki, posypujemy je z drugiej strony przyprawą i skrapiamy oliwą.
Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw |
Podajemy z ulubionymi sosami, majonezem lub keczupem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz