Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw

Zarówno przygotowanie szaszłyków jak i samo jedzenie to świetna zabawa. Różnokolorowe kąski wyglądają bardzo smakowicie i szybko przesiąkają aromatem przypraw. Jeśli chcesz, by mięso było średnio wypieczone, ułóż kawałki ciasno na patyczkach. Jeżeli natomiast ma być mocno wypieczone, zachowaj niewielkie odstępy.

Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw
Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw
  • 6 podudź z kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka pomarańczowa
  • 10 dag małych pieczarek
  • 2 cebule
  • cukinia
  • przyprawa do grilla
  • oliwa z oliwek
  • patyczki do szaszłyków


Kurczaka filetujemy, posypujemy przyprawą grillową, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy. Warzywa i kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki i nabijamy na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na blasze, posypujemy przyprawą do grilla (lub naszymi ulubionymi) i skrapiamy oliwą z oliwek. 

Pieczemy ok 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po 20 min przewracamy szaszłyki, posypujemy je z drugiej strony przyprawą i skrapiamy oliwą.

Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw
Aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw

Podajemy z ulubionymi sosami, majonezem lub keczupem. 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz