Żeberka barbecue (BBQ)

Jedno z najsmaczniejszych dań na świecie. Co prawda trzeba trochę na nie poczekać, ale opłaca się! Sekretem moich żeberek jest keczup od Szubryta. Ma niezwykle silny, ziołowy aromat i smakuje zupełnie inaczej, niż standardowy keczup z sieciówki. Koniecznie musicie tego spróbować :)

Żeberka barbecue (BBQ)
Żeberka barbecue BBQ

  • 1 kg żeberek
  • 1 keczup z zakładów mięsnych Szubryt
  • 3 łyżki sosu worcester (worcestershire)
  • 5 łyżek miodu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła

Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy cały keczup, miód i sos worcester. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy mięso. Całość wkładamy do lodówki na min. 20 minut.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h). Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.

 Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.

Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.

Żeberka barbecue (BBQ)
Żeberka barbecue BBQ

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz