Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką

Przepyszna kompozycja smaków - słodka i chrupiąca fasola, a do tego delikatny, rozpływający się w ustach łosoś. Po zjedzeniu takiej porcji byliśmy w siódmym niebie :)

Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką
Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką


  • 2 kawałki filetu z łososia
  • 1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki
  • 1 średnia cebula
  • sól morska, gruboziarnista
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypta cukru

Łososia dzielimy na porcje, solimy, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odkładamy do lodówki.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulkę, solimy, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i szklimy na złoto. Następnie dosypujemy mrożoną fasolkę szparagową. Starannie mieszamy ją z cebulką, zmniejszamy ogień, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy, aż fasola będzie miękka i chrupiąca.

Gdy fasola będzie miękka, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80 stopni (tylko, żeby utrzymać ciepło).

Łososia wyjmujemy z lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i smażymy łososia z obu stron przez dosłownie kilka minut (2-3 min. z każdej strony). Uważamy, żeby go nie przeciągnąć. Nasz łosoś był różowy w środku (tak, jak lubimy :))

Na talerzu układamy fasolkę, a na niej kawałki łososia.

Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką
Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką

Smacznego :)

2 komentarze :

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń