Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką
2015/05/11
Przepyszna kompozycja smaków - słodka i chrupiąca fasola, a do tego delikatny, rozpływający się w ustach łosoś. Po zjedzeniu takiej porcji byliśmy w siódmym niebie :)
Łososia dzielimy na porcje, solimy, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odkładamy do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulkę, solimy, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i szklimy na złoto. Następnie dosypujemy mrożoną fasolkę szparagową. Starannie mieszamy ją z cebulką, zmniejszamy ogień, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy, aż fasola będzie miękka i chrupiąca.
Gdy fasola będzie miękka, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80 stopni (tylko, żeby utrzymać ciepło).
Łososia wyjmujemy z lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i smażymy łososia z obu stron przez dosłownie kilka minut (2-3 min. z każdej strony). Uważamy, żeby go nie przeciągnąć. Nasz łosoś był różowy w środku (tak, jak lubimy :))
Na talerzu układamy fasolkę, a na niej kawałki łososia.
Smacznego :)
Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką |
- 2 kawałki filetu z łososia
- 1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki
- 1 średnia cebula
- sól morska, gruboziarnista
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżki klarowanego masła
- szczypta cukru
Łososia dzielimy na porcje, solimy, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odkładamy do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulkę, solimy, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i szklimy na złoto. Następnie dosypujemy mrożoną fasolkę szparagową. Starannie mieszamy ją z cebulką, zmniejszamy ogień, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy, aż fasola będzie miękka i chrupiąca.
Gdy fasola będzie miękka, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80 stopni (tylko, żeby utrzymać ciepło).
Łososia wyjmujemy z lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i smażymy łososia z obu stron przez dosłownie kilka minut (2-3 min. z każdej strony). Uważamy, żeby go nie przeciągnąć. Nasz łosoś był różowy w środku (tak, jak lubimy :))
Na talerzu układamy fasolkę, a na niej kawałki łososia.
Łosoś smażony na maśle, podany z zieloną fasolką |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń