Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami
2015/04/28
Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad chciałam przygotować coś, co idealnie będzie komponować się z kaszą. Oczywiście pierwsze, co przyszło mi do głowy, to gulasz :)
Smacznego :)
Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami |
- 80 dag szynki wieprzowej
- 20 dag małych pieczarek
- 3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1/2 kostki pieczeniowej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 listki laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- słodka papryka
- szczypta cukru
- łyżeczka mąki
- oregano
- majeranek
- sól i pieprz
- łyżka masła
- łyżka smalcu
- olej
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie partiami podsmażamy na złoto, na patelni z olejem. Smażąc, obracamy każdy kawałek, by był równomiernie przysmażony z każdej strony. Po usmażeniu każdej partii, przekładamy mięso do garnka z bulionem.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy szczyptę cukru, soli i smażymy na złoto. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem.
Kolejno smażymy marchewkę pokrojoną w plasterki. Marchewkę przyprószamy łyżką mąki, dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i mieszamy, aż warzywa będą oblepione mąką. Podlewamy wodą, dokładnie mieszamy do dna i wlewamy do garnka z mięsem.
Do mięsa wlewamy wino, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku, szczyptę oregano, majeranku i całość dusimy około godziny.
Po tym czasie myjemy i odcedzamy pieczarki. Te większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i (również partiami) wrzucamy pieczarki. Każdą partię grzybów przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na złoto. Oczywiście podczas smażenia (tak, jak mięso) odwracamy pieczarki, żeby równo przysmażyły się z każdej strony.
Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa i nadal dusimy, co jakiś czas mieszając, żeby gulasz nie przywarł do garnka.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszamy, aż lekko zbrązowieje i wlewamy do naszego gulaszu.
Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Dodatkowo talerz można okrasić kiszonym ogórkiem.
Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń