Pierogi z mięsem
2011/12/06
A może by tak poćwiczyć przed Gwiazdką? Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam świąt, ale kto wie... może w tym roku to się zmieni, bo mam w planie zrobić właśnie takie pierogi! Swoją drogą ciekawa jestem ile rodzin w dobie XXI wieku przygotowuje potrawy na Wigilię własnoręcznie? A przecież nie ma nic lepszego niż ten kulinarny challenge.
Pierogi z mięsem |
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
- 2 średnie cebule
- ząbek czosnku
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szlanki ciepłej wody
- sól i pieprz do smaku
Robimy farsz:
Mięsko gotujemy, pod koniec gotowania solimy, odstawiamy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Gdy cebulka i czosnek nam się zeszklą dodajemy mięso, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Robimy ciasto:
Robimy ciasto:
Łączymy mąkę z jajkami i oliwą. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej - gdy dodamy zimnej wyjdą nam kluchy. Dzielimy na 2 części (żeby nie wyschło podczas wałkowania) Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki.
Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi. Gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek (tak jak lubimy).
Podajemy z podsmażanym boczkiem, cebulką, szczypiorkiem, śmietaną lub barszczem.
Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi. Gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek (tak jak lubimy).
Podajemy z podsmażanym boczkiem, cebulką, szczypiorkiem, śmietaną lub barszczem.
Pierogi z mięsem |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz