Pierogi z mięsem

A może by tak poćwiczyć przed Gwiazdką? Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam świąt, ale kto wie... może w tym roku to się zmieni, bo mam w planie zrobić właśnie takie pierogi! Swoją drogą ciekawa jestem ile rodzin w dobie XXI wieku przygotowuje potrawy na Wigilię własnoręcznie? A przecież nie ma nic lepszego niż ten kulinarny challenge.

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szlanki ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku

Robimy farsz: 
Mięsko gotujemy, pod koniec gotowania solimy, odstawiamy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Gdy cebulka i czosnek nam się zeszklą dodajemy mięso, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Robimy ciasto: 
Łączymy mąkę z jajkami i oliwą. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej - gdy dodamy zimnej wyjdą nam kluchy. Dzielimy na 2 części (żeby nie wyschło podczas wałkowania) Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki.

Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi. Gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek (tak jak lubimy).

Podajemy z podsmażanym boczkiem, cebulką, szczypiorkiem, śmietaną lub barszczem.

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz