Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus
2015/11/22
Uwielbiamy hummus, ale zazwyczaj jemy go poza domem. Tym razem spróbowaliśmy go przygotować samodzielnie. W konsystencji i smaku w niczym nie odbiegał od tego, który zwykle jadaliśmy na krakowskim Kazimierzu - miał przyjemną, kremową konsystencję i niezwykle głęboki ale jednoczenie delikatny smak.
Odcedzamy 2 puszki ciecierzycy i zostawiamy 1/2 szklanki płynu z zalewy. Do ciecierzycy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i blendujemy. Podczas blendowania wlewamy po trochę zalewy z ciecierzycy, do momentu, aż nasza pasta uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Nasiona kuminu i kolendry rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do pasty. Dosypujemy również czarny pieprz i sól, dodajemy pastę tahini i sok z połówki cytryny. Całość starannie mieszamy łyżką.
Gotowy hummus przekładamy na talerz i palcem lub łyżką robimy w nim wgłębienia przypominające spiralę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy chili oraz sezamem. Talerz dekorujemy natką świeżej kolendry.
Podajemy z ciepłymi plackami tortilli lub pieczywem.
Smacznego!
Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus |
- 2 puszki ciecierzycy
- 4 łyżeczki pasty tahini
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 1/2 szklanki zalewy z puszki ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- czarny pieprz
- szczypta chilli
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka ziaren kuminu
- natka kolendry
- sezam
- sól
Odcedzamy 2 puszki ciecierzycy i zostawiamy 1/2 szklanki płynu z zalewy. Do ciecierzycy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i blendujemy. Podczas blendowania wlewamy po trochę zalewy z ciecierzycy, do momentu, aż nasza pasta uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Nasiona kuminu i kolendry rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do pasty. Dosypujemy również czarny pieprz i sól, dodajemy pastę tahini i sok z połówki cytryny. Całość starannie mieszamy łyżką.
Gotowy hummus przekładamy na talerz i palcem lub łyżką robimy w nim wgłębienia przypominające spiralę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy chili oraz sezamem. Talerz dekorujemy natką świeżej kolendry.
Podajemy z ciepłymi plackami tortilli lub pieczywem.
Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus |
Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Czasami kupuje gotowy.Tez jest smaczny.
OdpowiedzUsuńCholera, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń