Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus

Uwielbiamy hummus, ale zazwyczaj jemy go poza domem. Tym razem spróbowaliśmy go przygotować samodzielnie. W konsystencji i smaku w niczym nie odbiegał od tego, który zwykle jadaliśmy na krakowskim Kazimierzu - miał przyjemną, kremową konsystencję i niezwykle głęboki ale jednoczenie delikatny smak.

Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus
Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki zalewy z puszki ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • czarny pieprz
  • szczypta chilli
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren kuminu
  • natka kolendry
  • sezam
  • sól

Odcedzamy 2 puszki ciecierzycy i zostawiamy 1/2 szklanki płynu z zalewy. Do ciecierzycy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i blendujemy. Podczas blendowania wlewamy po trochę zalewy z ciecierzycy, do momentu, aż nasza pasta uzyska konsystencję gęstej śmietany.

Nasiona kuminu i kolendry rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do pasty. Dosypujemy również czarny pieprz i sól, dodajemy pastę tahini i sok z połówki cytryny. Całość starannie mieszamy łyżką.

Gotowy hummus przekładamy na talerz i palcem lub łyżką robimy w nim wgłębienia przypominające spiralę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy chili oraz sezamem. Talerz dekorujemy natką świeżej kolendry.

Podajemy z ciepłymi plackami tortilli lub pieczywem.

Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus
Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus

Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus
Hummus - prosty przepis na pyszny, klasyczny hummus

Smacznego!

2 komentarze :