To bardzo prosty i tani, ale przede wszystkim bardzo efektowny patent na podanie ziemniaków. Zwykle podaje je same, jako przekąska imprezowa, ale świetnie nadają się zamiast zwykłych ziemniaków do drugiego dania - mięs czy ryb. Są przepyszne
 |
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki masła
- szczypiorek
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wysuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy tak, żeby nie dociąć ziemniaka do końca. To bardzo proste, wystarczy użyć drewnianej łyżki (jak na zdjęciu). Grubość nacięcia to 1-2 mm.
 |
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
Nacięte ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy olejem, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny - aż nie będą surowe w środku.
 |
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
W rondelku roztapiamy 3 łyżki masła. Do roztopionego masła dodajemy mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną łyżkę szczypiorku, sól i pieprz. Wszystko dokładnie i elergicznie mieszamy.
Upieczone ziemniaki przekładamy na talerz. Polewamy właśnie przygotowanym masełkiem i ziołami.
Możemy podawać je jako dodatek do drugiego dania (zamiast zwykłych, nudnych ziemniaków), idealnie komponują się zarówno z mięsem, rybą jak i warzywami.
 |
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz