Risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

Bardzo proste, niezwykle kremowe i delikatne danie. Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku, ale troszeczkę go zmodyfikowałam. Czy się udało? Zobaczcie sami :)

Risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną
Risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną
  • Filiżanka ryżu arborio
  • 1/5 litra bulionu warzywnego
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego groszku
  • kika gałązek świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • cytryna
  • łyżka masła
  • parmezan
  • oliwa
  • sól i pieprz

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.

Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy - do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino nie wyparuje. 

Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy. 

Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku.

Gotowe! 

Risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną
Risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

Smacznego :)

2 komentarze :

  1. przymierzam się do zrobienia risotto :) może wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Daj znać proszę, czy smakowało! :)

      Usuń