Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami

Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad chciałam przygotować coś, co idealnie będzie komponować się z kaszą. Oczywiście pierwsze, co przyszło mi do głowy, to gulasz :)

Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami
Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • 20 dag małych pieczarek
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1/2 kostki pieczeniowej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • słodka papryka
  • szczypta cukru
  • łyżeczka mąki
  • oregano
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu
  • olej

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie partiami podsmażamy na złoto, na patelni z olejem. Smażąc, obracamy każdy kawałek, by był równomiernie przysmażony z każdej strony. Po usmażeniu każdej partii, przekładamy mięso do garnka z bulionem.

Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy szczyptę cukru, soli i smażymy na złoto. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem.

Kolejno smażymy marchewkę pokrojoną w plasterki. Marchewkę przyprószamy łyżką mąki, dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i mieszamy, aż warzywa będą oblepione mąką. Podlewamy wodą, dokładnie mieszamy do dna i wlewamy do garnka z mięsem. 

Do mięsa wlewamy wino, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku, szczyptę oregano, majeranku i całość dusimy około godziny. 

Po tym czasie myjemy i odcedzamy pieczarki. Te większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i (również partiami) wrzucamy pieczarki. Każdą partię grzybów przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na złoto. Oczywiście podczas smażenia (tak, jak mięso) odwracamy pieczarki, żeby równo przysmażyły się z każdej strony.

Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa i nadal dusimy, co jakiś czas mieszając, żeby gulasz nie przywarł do garnka. 

Gdy mięso będzie już prawie miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszamy, aż lekko zbrązowieje i wlewamy do naszego gulaszu. 

Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Dodatkowo talerz można okrasić kiszonym ogórkiem. 

Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami
Kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami


Smacznego :)

1 komentarz :