Pyszny sernik o aksamitnym smaku!

Postanowiłam upiec sernik, ale okazało się, że zepsuł mi się mikser. I co dalej? No nic, pomyślałam, ludzie kiedyś nie mieli robotów i jakoś piekli pyszne ciasta, więc czemu miałoby mi to przeszkodzić? :) Efekt był zaskakujący. Powiem nieskromnie, że dawno nie jadłam tak pysznego i puszystego sernika. Zresztą zobaczcie sami!

Pyszny sernik o aksamitnym smaku!
Pyszny sernik o aksamitnym smaku!

Na początek zdradzę Wam kilka sekretów udanego sernika :) Wszystkie składniki, z których przygotowujecie masę powinny mieć temperaturę pokojową, więc pół godziny wcześniej wyjmijcie je z lodówki. Drugą kwestią jest sposób pieczenia masy serowej. Pieczemy góra/dół - bez termoobiegu. Zaczynamy od 180 stopni i potem co 10 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni, aż do 150 stopni i w tej temperaturze pieczemy już do końca! Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 min w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze na 20 min.

Spód:
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła (82%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • bułka tarta

Masa:
  • 8 jajek (+2 białka, które zostały z pieczenia spodu)
  • 2 wiaderka sera twarogowego (1,5 kg)
  • 250 g masła (82%)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • szczypta soli 

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
  • 4 pomarańcze
  • 1/5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody


Spód

Szybko zagniatamy wszystkie składniki i robimy z nich kulę. Kulę owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Następnie smarujemy brytfankę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy spód brytfanki ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy masę.

Masa

Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy, następnie dodajemy przesiany cukier puder i dalej ucieramy, aż uzyskamy konsystencję puszystej masy. Dodajemy po 2 żółtka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy po 1 łyżce sera twarogowego i dalej ucieramy :) Następnie dodajemy kaszę mannę i budyń - wszystko to mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą drewnianej łyżki.

Masę wykładamy na ostygnięty spód, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak wcześniej wspominałam, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, po kolejnych 10 minutach do 160 stopni, a po jeszcze kolejnych do 150 - i takiej temperaturze pieczemy już sernik do końca. Łączny czas pieczenia to 70 minut!

Po 70 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Na jeszcze ciepły sernik delikatnie wykładamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i polewamy powstałym podczas kandyzowania sosem pomarańczowym.


Kandyzowana skórka pomarańczowa:

Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Skórkę obieramy i pozbywamy się  białej, wewnętrznej części skórki. Można pomóc sobie tarką i po prostu białą część zetrzeć na małych oczkach. 

Cukier rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż skórka stanie się przeźroczysta. Pamiętamy, by co jakiś czas mieszać nasz syrop cukrowy, aby się nie przypalił.

Pyszny sernik o aksamitnym smaku!
Pyszny sernik o aksamitnym smaku!

Pyszny sernik o aksamitnym smaku!
Pyszny sernik o aksamitnym smaku!

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz