Soczysty kurczak curry w boczku

Nie przepadam za kurczakiem, bo zwykle wychodzi suchy. Chcąc przełamać stereotyp "suchego" kurczaka zrobiliśmy dzisiaj eksperyment. Zawinęliśmy kurczaka w boczek i powoli smażyliśmy go na grillu. Boczek oddał smak, trochę tłuszczu i... udało się! To najbardziej soczysty kurczak, jakiego do tej pory jadłam! Koniecznie musicie tego spróbować! :)

Soczysty kurczak curry w boczku
Soczysty kurczak curry w boczku
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 8 plasterków boczku szwardzwaldzkiego
  • jogurt naturalny
  • kolorowy pieprz
  • olej
  • curry
  • sól

Filety oczyszczamy i dzielimy na połówki. Nacieramy mięso curry i dodajemy olej (wtedy curry zacznie ładnie się rozprowadzać po mięsie). Natarte filety układamy w naczyniu, posypujemy solą i zalewamy jogurtem naturalnym. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Rozgrzewamy ruszt. Wyjmujemy filety z lodówki, nadmiar marynaty usuwamy ręcznikiem papierowym. Następnie każdą z połówek filetu owijamy dwoma plasterkami boczku. 

Układamy mięso na gorącym grillu lub patelni grillowej, posypujemy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i smażymy z obu stron, aż się zarumieni. 

Soczysty kurczak curry w boczku
Soczysty kurczak curry w boczku

Podajemy z sosem tzatziki, sałatką lub pieczywem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz