Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak

Gulasz o niesamowicie mięsnym i wyrazistym smaku. Kruche mięso i delikatne warzywa - całość dosłownie rozpływa się w ustach. Taki gulasz idealnie sprawdza się na obiad i na kolację. Rozgrzewa i poprawia nastrój :)

Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak
Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak

  • 70 dag szynki wieprzowej
  • 2 papryki (ja dałam czerwoną i żółtą)
  • bulion mięsny (może być też kostka pieczeniowa)
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1/2 kostki smalcu
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • pieprz ziarnisty
  • mąka 
  • sól

Wieprzowinę kroimy w kostkę. Do plastikowego pojemnika nasypujemy 2 garstki mąki i wkładamy pokrojone mięso. Dokładnie obtaczamy w mące. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Pokrojone mięso dzielimy na 3-4 części i smażymy etapami. Po odsmażeniu każdej z części dokładamy na patelnię kolejne pół łyżki smalcu. Mięso powinno podsmażyć się ze wszystkich stron.

W tym samym czasie podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego obsmażone mięso.

Cebule kroimy w piórka, a marchewkę w plasterki.

Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso, rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę smalcu i podsmażamy na złoto cebulę. Następnie dosypujemy do niej mąkę, która pozostała po obtaczaniu mięsa i smażymy do momentu, aż mąką obtoczy cebulę.

Na tej samej patelni rozgrzewamy ostatnią łyżkę smalcu i wsypujemy 3 łyżki słodkiej papryki w proszku. Mieszamy, aby zgęstniała i zmieniła kolor na brunatny. Tak podsmażoną, "lekko przypaloną" paprykę dodajemy do bulionu. To wzmocni smak i kolor naszego gulaszu.

Do bulionu dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, ok. 7 ziarenek czarnego pieprzu, oraz pokrojoną wcześniej marchewkę.

Całość dusimy, aż zmięknie mięso. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę papryki.

Doprawiamy do smaku solą. 

Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą, ryżem lub chlebem.

Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak
Gulasz wieprzowy - wyrazisty, mięsny smak

Smacznego! 

2 komentarze :

  1. Fajny przepis gulaszu wieprzowego, na zdjęciach potrawa wygląda tak smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny w smaku.Właśnie ugotowałam.Rewelacja, tradycyjny polski gulasz.

    OdpowiedzUsuń