Duszone żeberka w sosie cebulowym

Kolejna propozycja z cyklu "domowa kuchnia". Żeberka w delikatnym sosie śmietanowym z cebulką, czosnkiem i aromatycznym pieprzem.

Żeberka w sosie cebulowym
Duszone żeberka w sosie cebulowym
  • 1 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka pieczeniowa
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • pieprz

Żeberka podsmażamy na oliwie z oliwek, aż zarumienią się na złoto – z obu stron. 
W dużym garnku gotujemy 1 i 1/2 litra wody i wrzucamy kostkę pieczeniową.  Gdy woda się zagotuje wrzucamy podsmażone żeberka i gotujemy.

 Na patelni, na której smażyliśmy żeberka szklimy 2 cebule pokrojone w piórka i 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę. Jak się zeszkli - całość przekładamy do garnka z żeberkami.

 Żeberka gotujemy ok. godziny (powinny być non stop pod wodą).

Pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki pieprzu - do smaku (nie dodajemy soli, bo kostka pieczeniowa sama w sobie słona).

Wyjmujemy żeberka i sos rozprowadzamy 3 łyżkami śmietany. 

Duszone żeberka w sosie cebulowym
Duszone żeberka w sosie cebulowym
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz